11 Şubat 2012 Cumartesi

Mozilla Firefox Arama Motorunu Değiştirme

Firefox'ta arama yapmak için aslında özel bir alan mevcut: Arama Alanı. Ancak, adres çubuğundan da arama yapılabilmekte. Chrome kullanmaya alışmış birisi olarak arama alanını kullanmak epey zor geliyor bana :) Arama alanında arama motorlarını yönetmek ve geçiş yapmak gayet kolay. Zaten Firefox kullanıcılarının orayı kullanmasını istiyor sanırım. Öncelikle kısaca arama alanının arama motorunu değiştirmekten bahsedeyim. Resimde gördüğümüz arama motoru alanın solundaki küçük oka tıkladığımızda solda bir menü açılıyor. Bu menüden istediğimiz arama motorunu seçebiliyoruz. Arama motorlarını yönet'e tıklayarak listede görünmesini istemediğiniz kayıtları kaldırabilir ya da yeni arama motorları ekleyebilirsiniz. Şimdi gelelim benim de alışkanlığım olan adres alanından arama yapmaya. Adres alanına yazdığınız ve bir internet sitesine yönlenmeyen tüm girdiler varsayılan arama motorunda arama sorgusu olarak kullanılıyor. Şimdi de burada kullanılan arama motorunun nasıl değiştirileceğinden bahsedelim (Mozilla neden arama alanındaki motorun kullanılmasını sağlamıyor anlayamadım). Arama alanına:
about:config
yazıyoruz. Dikkatli olmamız konusunda yapılan uyarıyı dikkate alıyoruz ve söz veriyoruz :) Karşımıza Firefox'un hemen tüm ince ayarları çıkıyor. Siz benim belirttiğim ayar dışında pek birşeyi kurcalamayın derim. Listeden keyword.URL girdisini buluyoruz ya da pencerede çıkan arama alanına yazıyoruz. Daha sonra girdiye çift tıklayarak (ya da sağ tık menüsünde çıkan Değerini Değiştir ile) açılan pencereye istediğimiz arama motoru girdisini yazıyoruz. Önemli arama motorlarının değerleri şu şekilde:
  • Google: http://www.google.com/search?&q=
  • Yahoo: http://search.yahoo.com/search?p=
  • Bing: http://www.bing.com/search?ie=UTF-8&oe=UTF-8&sourceid=navclient&gfns=1&q=
Artık adres alanına yazdığımız (aaa.com veya ccc.net gibi web adresi kalıpları hariç) herşey belirlediğimiz arama motorunda aranmaya başlayacaktır. Hayırlı uğurlu olsun :) Devamı için : Mozilla Firefox Arama Motorunu Değiştirme

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumunuzu esirgemeyiniz..