Daha önceki yazımda Git sisteminden biraz bahsetmiştim. Git'e yabancı olanlar öncelikle o yazıyı incelemek isteyebilirler. Bu yazıda Git komutlarına genelde kullanıldığı sıra ile değineceğim.
Git deposunu lokalde oluşturmak Git sistemini kullanmak için önce uzak bir sunucudan Git deposunu lokalimize indirelim. Bu komut SVN'deki checkout'a denk geliyor diyebiliriz (mantık tam olarak benzemese de).
git clone [-b <branch_adi>] <depo_adresi> [<indirilecek_klasor_adi>]
Bu komutta herhangi bir Git deposunu tüm branch bilgisiyle ve ya sadece belirli bir branch'i belirttiğimiz bir klasöre indiriyoruz. Daha sonra bu klasöre geçiyoruz.
Lokaldeki değişiklikleri görmek Depoyu ve dosyaları lokale indirdikten sonra bazı değişiklikler yaptık ve ne olduğu görmek istiyoruz, bu durumda aşağıdaki komuttan faydalanıyoruz.
git status
Bu kısacık komut bize çalışma klasörümüzde versiyon açısından neler olup bittiğini gösteriyor. Git ayrıca bir takım ufak yorum satırlarıyla bize yardımcı olmaya çalışıyor :)
$ git status # On branch dev # Untracked files: # (use "git add <file>..." to include in what will be committed) # # README nothing added to commit but untracked files present (use "git add" to track)
Gönderilecek değişiklikleri işaretlemek Git'in de anlattığı üzere, README dosyası şu an sistem tarafından takip edilmiyor ve bunu takip edilecek olarak işaretlemek için aşağıdaki komutu çalıştırmak gerekiyor.
git add <dosya_yolu>
Burada dosya yolu tam olarak verilebilir ya da sadece "." verilerek tüm değişikliklerin eklenmesi sağlanabilir.
Önemli bir nokta, yukarıdaki komutu sadece yeni dosyaları sisteme eklemek için değil,
varolan dosyalarda yapılan değişiklikleri göndermek için de kullanıyoruz. Yani README dosyası daha önce sisteme eklenmiş olsaydı ve bazı güncellemeler yapıp göndermek isteseydik, yine aynı komutu kullanacaktık.
Değişiklikleri göndermek (commit) Gönderilecek olan tüm değişiklikleri işaretledikten sonra Git sistemine gönderme işlemini gerçekleştiriyoruz.
$ git commit -m "added README file" [dev b9b5954] added README file 0 files changed, 0 insertions(+), 0 deletions(-) create mode 100644 README
Git her versiyon oluşturma aşamasında bizden yapılan değişikliklere ait bir mesaj girmemizi ister. Bunu -m parametresinden sonra belirtiyoruz. Buraya "qweqwe" yerine anlamlı bir şeyler girerseniz ileride kendinize teşekkür edersiniz :) Bu işlemden sonra bir versiyon oluşturmuş olduk.
Lokaldeki versiyonu uzak bir sunucudaki Git deposuna atmak Her ne kadar Git sisteminde zorunlu olmasa da, projenizi başkaları ile geliştiriyorsanız ortak bir uzak depo kullanmak zorundasınız. Değişikliklerinizi lokal Git deposuna gönderdikten sonra paylaşılan uzak bir depoya (GitHub gibi) da gönderebilirsiniz. Bunun için şu komuttan faydalanabilirsiniz.
git push <uzak_depo_adi> <branch_adi>
Eğer değişiklik yapmazsanız uzak depo, projeyi ilk aldığımız depoyu gösterecektir ve branch "master" olacaktır. Eğer yetkiniz varsa en son versiyonunuzu depoya bu komutla gönderebilirsiniz. Daha detaylı komutları ilerleyen yazılarda paylaşacağım :) Devamı için :
Git Versiyon Kontrol Sistemi Genel Komutlari
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Yorumunuzu esirgemeyiniz..