Bu yazıda, yazılımcı olmak isteyen genç arkadaşlarımıza bazı tavsiyelerim olacak. Önceki tavsiyelerime şuradan ulaşabilirsiniz. Tabi belirtmek gerekir ki yine nacizane görüşlerimi paylaşıyorum. Bana katılan veya katılmayan olabilir.
Diğer yazının başında da belirttiğim gibi olmazsa olmaz bir madde söylemek istiyorum : İngilizce MUTLAKA Öğrenin!
1 - Şimdi ne yapsam deme, listeye bak!
Elinde her zaman bir @todo listen olsun ki, mevcut işin bittiğinde veya elinde bir iş olmadığında neler yapacağın konusunda kararsız kalma. Bunu ister bilgisayar ortamında tut, ister çok sevdiğin defterinde. Fakat tut!
2 - Community ve stackoverflow.com
Dünyada yazılımla ilgilienen çooook fazla kişi var. Türkiyede kulaktan dolma bilgiler biraz daha ön planda olsa da, yurtdışında hem kalite olarak hem de sayıca çok fazla kişi bulabilirsiniz sizin yaptığınız şey ile ilgilenen. Yardım isteyin. Fikir isteyin. Community dediğimiz şey, açık kaynak veya ücretsiz yazılımlarda özellikle ayrıca faydalanılması gereken bir konu. Bu kişileri (doğru kişileri) ve bu siteleri (doğru siteleri) takip etmeniz çok iyi olacaktır. stackoverflow.com da bunlardan birisi. Arkadaşlarınızla yarışma yapın. Örneğin stackoverflow.com da 1 ay içinde kim en yüksek puana ulaşırsa, ona kendi içinizde bir ödül alın. Bu 2 açıdan önemli. * 1. si başkalarının kodlarında veya sorunlarında, onların deneyimlerini görüp, tecrübelerini edinebiliyorsunuz. * 2.si başkaları da sizin kodlarınıza veya sorunlarınıza yönelik çözüm önerileri sunuyorlar. Siz probleminizi çözmeye uğraşırken bilin ki başkaları da bunla ilgileniyor.3 - Dünya Web'de buluşuyor.
Arkadaşlarınız ile bir yerde buluşackasanız bu cafe veya bir lokanta olabiliyor. Veya bir çay bahçesinde görüşebiliyorsunuz. Ancak ölçeği büyütürsek, tüm dünyanın bir araya gelebileceği tek yer Web (www).
Masaüstü yazılım devri azalıyor. İşletim sistemlerinin bile internetten açılması tasarlanan günümüzde, buna göre ya entgere sistemler üzerine ya da web üzerine çalışmanızı tavsiye ederim.
4 - Doğru çalışma ortamınızı (workbench) kurun
Bir işle ilgilenirken , o iş ile ilgili gereksinimler her ne ise, onu çalışma ortamınızda aynen simule etmeniz gerekiyor. Aksi takdirde canlı sistemde çalışmak ve hata üstüne hata yapmak zorunda kalabilrsiniz.
Örneğin facebook eklentisi geliştiriyorsunuz. Kendinize facebook ortamını simule edecek bir yapı kurun. Facebook api'sinden bir array bekliyorsanız, o array'i ilgili metodlarınıza siz gönderin. Facebook'a gerçekten bağlanma ihtiyacını local ortamınızda simule etmiş olursunuz.
5 - Hata loglama
Her ne geliştiriyorsanız geliştirin, kodunuzun bir yerinde hata olma olasılığını bilin. Ancak bu hatayı bize sadece geliştirici araçları raporlamaz. Bir şekilde canlıda çalışan kodlarınızda da hata meydana gelecektir.
Doğru bir hata loglama sistemi kurmanız gerekir demeden önce, sizi bunu önemini idrak etmeye davet ediyorum. ÇOK ÖNEMLİDİR.
Hataları doğru veya yanlış , bir şekilde loglamayı prensip haline getiriniz. Bir hata olduğunda ilk bakacağınız yerler buralar olması lazım. Daha sonra doğru loglamayı kendi ihtiyacınıza göre yaparsınız zaten.
Devamı için : yazılımcı adayına tavsiyeler #2
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Yorumunuzu esirgemeyiniz..