20 Mayıs 2012 Pazar

linuxta virtual host ayarları (apache virtual hosts settings)

Apache'yi install ettiğinizi varsayarak, virtual host ayarlarını nasıl yapacağımıza bakalım. Virtual host'un ne işe yaradığına kısaca değinecek olursak, tek bir apache web sunucusu üzerinde birden çok domain barındırmaya yarar. Tek bir IP adresi ile birden fazla domaine sahip oluruz. Buna da name-based virtual hosts denir. Farklı IP adresleriyle farklı domainlere sahip olmak (IP-based virtual hosts) için ayrı bir konfigürasyon gerekmektedir. Biz şimdi name-based virtual hosts dediğimiz ayarlara bakalım. İlk olarak yaptığımız web sitesi çalışmalarını tutacağım klasör yolu; /home/khantunckale/sites/ . Yazının devamında web sitelerini barındıracağım klasör burası olacak, kendi çalışmalarınızı nerede barındıracaksanız dosya yolunu ona göre ayarlayınız. /home/khantunckale/sites/ klasörü içine test adında bir klasör oluşturuyoruz.
  sudo mkdir sites/test  
Daha sonra deneme amaçlı olarak test klasörü içerisinde bir tane index.html oluşturalım.
  sudo gedit sites/test/index.html  
Editörümüzde basit bir html dosyası oluşturduktan sonra kaydedip kapatıyoruz. Şimdi test klasörü içerisindeki index.html dosyasını browserımızdan http://test/ olarak nasıl çağıracağımızı ayarlayalım. Apache ayarlarını yapmak için ilk olarak /etc/apache2/sites-available klasörü içerisindeki default dosyasındaki ayarları test adında başka bir dosyaya kopyalıyoruz.
  cd /etc/apache2/sites-available  /* terminalde işlem yapacağımız dizini değiştiriyoruz */    sudo cp default test  /* default dosyasını cp komutu ile test dosyasına kopyaladık */  
Şimdi test dosyasını açıp, default dosyasından farklı olması gereken yerleri düzenliyoruz.
  sudo gedit test  
Değiştireceğimiz satırların hangileri olduklarını inceleyelim. Öncelikle ServerAdmin satırının hemen altına ServerName test satırını ekliyoruz. Bu bizim browser üzerinden siteyi çalıştıracağımız isimdir, default dosyasında bu satır yok. İkinci değiştirmemiz gereken satır DocumentRoot /var/www satırı. Biz burada /var/www yerine web uygulamamızı nerede barındıracaksak o klasörün yolunu yazıyoruz. Bizim örneğimizde bu klasör /home/khantunckale/sites/test Üçüncü olarak değiştirmemiz gereken satır ise Directory /var/www/ satırı. Burayı da bir önceki değişikliği yaptığımız satırdaki gibi /var/www/ kısmını /home/khantunckale/sites/test/ olarak değiştiriyoruz. Şimdilik bu test dosyasında başka bir değişikliğe ihtiyacımız yok. Değiştirdiğimiz satırları kod olarak da yazayım.
  ServerName test /*Bu satır default dosya içerisinde yok*/  /*Browserımızdan hangi isimle çağırmak istiyorsak ServerName olarak onu yazıyoruz */    DocumentRoot /home/khantunckale/sites/test /*Bu satır default olarak /var/www şeklinde.*/  /*Bunu biz web uygulamamızın bulunduğu klasör olarak değiştiriyoruz, bizim örneğimizde /home/khantunckale/sites/ */    Directory /home/khantunckale/sites/test/ /*Bu satır default olarak /var/www şeklinde.*/  /*Bunu da /home/khantunckale/sites/test/ olarak değiştiriyoruz */  
Şimdi gelelim bilgisayarımızın /etc/hosts dosyasında yapacağımız değişikliklere. Öncelikle terminalde bulunduğumuz dizini değiştirmek için cd ~ yapıp enterlıyoruz (böylece en üst dizine geçiyoruz.). Sonrasında sudo gedit /etc/hosts diyerek metin editörümüzde bu dosyayı açıyoruz. Dosyanın içerisinde
  127.0.0.1	localhost  127.0.1.1	ubuntu.ubuntu-domain	ubuntu  
satırının altına 127.0.0.1 test satırını ekliyoruz ve kaydedip kapatıyoruz. Yapmamız gereken son bir işlem daha var. Yaptığımız sitenin domainini apache'ye bildiriyoruz. Ardından da apache'yi restart ediyoruz.
  sudo a2ensite test    sudo /etc/init.d/apache2 reload  
Artık browserımızın adres satırına http://test/ yazdığımızda /home/khantunckale/sites/test/ klasörü, dolayısıyla onun içerisindeki index.html dosyası açılacak. Devamı için : linuxta virtual host ayarları (apache virtual hosts settings)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumunuzu esirgemeyiniz..