3 Mart 2012 Cumartesi

Eclipse Kod Şablonları (Code Templates)

Eclipse'te Java kodu yazarken sürekli for ya da do while döngüsü veya public void metot kalıbı yazmaktan bıktınız mı? Bir çözüm mü arıyorsunuz? Tam aranan yerdesiniz. :) Eclipse içerisinde bu şablonları sizin için otomatik oluşturan bir sistem mevcut. Üstelik halihazırda birçok kalıpla birlikte. Hemen bunlara nasıl ulaşacağımıza bakalım.
  1. Window -> Preferences ekranını açıyoruz.
  2. Açılan ekrandaki ağaçtan Java (veya hangi dili istiyorsanız) -> Editor -> Templates kısmını açıyoruz.
Göreceğiniz gibi burada birçok öntamınlı şablon sizin için halihazırda mevcut. Örneğin; listede if satırına giderseniz preview kısmında if için oluşturulacak şablonu görebilirsiniz. Şimdi de kendimiz nasıl şablon oluşturacağımıza bakalım. Örneğin; public static final için bir şablon oluşturalım.
  1. Önce listenin sağındaki New butonuna tıklıyoruz.
  2. Açılan ekranda Name kısmına psf (veya kullanacağınız ismi) yazıyoruz. Description kısmına istediğiniz açıklamayı yazabilirsiniz (örneğin public static final).
  3. Şimdi asıl önemli konu olan şablon kısmı için Pattern yazan bölüme aşağıdaki satırı yazıyoruz.
public static final ${cursor};
Burada ${cursor} terimi, imlecin bu kısma konumlanmasını sağlıyor. Insert Variable butonuyla istediğiniz değişkenleri ekleyebilirsiniz. Şimdi bu şablonları nasıl kullanacağımıza gelelim. Şablonu kullanmak istediğimiz kodda if şablonu için if yazarak kod tamamlama kısayoluna basıyoruz (Ctrl+Space veya siz hangi kısayolu kullanıyorsanız). Karşımıza if için birden fazla seçenek çıkıyor (çünkü if için birden fazla şablon var). İstediğiniz şablonu seçtikten sonra karşımıza if'in şablonu geliyor. Doldurmanız gereken alanlar arasında Tab ve Shift+Tab kısayollarıyla gezinebilirsiniz. Kendi yarattığımız şablonu kullanmak için psf yazarak kod tamamlama işlemini gerçekleştiriyoruz ve şablonumuz imleç şablonda ${cursor} yazdığımız yere konumlanmış şekilde şablonumuz karşımıza geliyor. Siz de kendi şablonlarınızı oluşturarak sık kullandığınız kod parçalarını hızlıca otomatik olarak yazabilirsiniz. Herkese iyi çalışmalar. Devamı için : Eclipse Kod Şablonları (Code Templates)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumunuzu esirgemeyiniz..