23 Mart 2012 Cuma

windows sembolik link olusturma (symbolic link)

Daha önceki bir yazımda sembolik link kavramını ve linuxta sembolik link oluşturmayı anlatmıştım. (İlgili yazı için tıklayınız.) Şimdi de windows üzerinde bu işlemi nasıl yapacağınızı göstermek istiyorum. Başlat->çalıştır->cmd yazıp enter'a basınız. (veya windows + R ye basınız ve cmd yazıp enter'a basınız.) Siyah komut ekranınızın açılmış olması gerekiyor ve ekranda C:\Windows\System32> yazması gerekiyor. Eğer yazmıyorsa C:\Windows\System32 klasörüne gitmeniz gerekiyor. (sırasıyla c: yazıp enter'a, cd Windows yazıp enter'a sonra da cd System32 yazıp enter'a basınız.) daha sonra yapacağımız işlem ise yine Linux'takine çok benzer ama argümanları tam tersi : ilk parametre linkin bulunacağı adresi, 2. parametre ise ana dosyayı veya klasörü işaret ediyor.
  C:\Windows\system32>mklink D:\linkin\bulunacagi\klasor\deneme.txt D:\ana\dosyanin\klasoru\deneme.txt   
Burada linuxtan farklı olarak bir durum daha var. Klasör linklemek istiyorsak bir parametre daha (/D parametresi) eklememiz lazım. Bu işlem de şöyle oluyor :
  C:\Windows\system32>mklink /D D:\deneme\link D:\ana\klasor  
Umarım işinize yarayacaktır. Not : Windows 8 de denemedim, deneyen varsa bizimle paylaşırsa sevinirim. Devamı için : windows sembolik link olusturma (symbolic link)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumunuzu esirgemeyiniz..